Повертаємо втрачену працездатність вашим пристроям

Дисплеї смартфонів стануть значно міцнішими

Британські вчені винайшли дешевий гнучкий сенсорний екран з срібла і графена

Крихкі екрани смартфонів, які тріскаються при ударі чи падінні, незабаром можуть піти в минуле, тому що британські вчені винайшли дешевий гнучкий сенсорний екран з срібла і графена.

Сучасні екрани настільки тендітні через те, що вони зроблені зі скла, покритого оксидами індію та олова, яке може легко руйнуватися при ударах. Мало того, ці елементи також важко добувати, що робить ремонт сенсорних екранів дорогим задоволенням.

Але вчені з Університету Сассекса виявили, що можна поєднувати графен - матеріал, виготовлений з одного шару атомів вуглецю з срібними нанодротами, для створення плівки, яка повністю відповідає по характеристикам звичайним екранам, але має значно меншу вартість. Матеріал до того ж є надгнучким, тому для нього не потрібно захисне скло, а це означає, що верхній шар екрану може бути виготовлений з чогось більш гнучкого і менш руйнується, наприклад, з акрилу.

Хоча срібло також є рідкісним і дорогоцінним металом, на відміну від індію при виробництві екранів воно потрібне в значно меншій кількості. Графіт, з якого виробляють графен, існує в великій кількості на землі, а в зв'язку з появою нових технологій виробництва графена його вартість може різко впасти.

Вчені виявили, що можна змусити наночастинки графена плавати на поверхні води, потім зібрати їх гумовою печаткою, і зробити відбиток поверх срібного нанодроту на плівці по будь-якому взірцю.

Винахідники вважають, що було б порівняно просто при виробництві у великих масштабах, об'єднувати срібні нанодроти і графен, використовуючи розпилювальні машини і візерункові ролики. Це означає, що тендітні екрани мобільних телефонів можуть скоро піти в минуле.

До того ж нанесення графена на срібну нанодротову сітку збільшує її здатність проводити електрику приблизно в десять разів. Це означає, що можна використовувати меншу кількість срібла, щоб отримати таку ж або навіть кращу продуктивність. В результаті екрани будуть більш чутливими, і будуть споживати менше енергії. Все це відкриває шлях до розробки повністю гнучких пристроїв.
29.10.17